Вече се продават ипотекирани имоти в Бургас и по морето

Снимка: виртуални имоти
15 имоти на длъжници, ипотекирани в полза на банки или на други фирми и физически лица, продават в момента бургаските съдия-изпълнители...

15 имоти на длъжници, ипотекирани в полза на банки или на други фирми и физически лица, продават в момента бургаските съдия-изпълнители. Това са къщи, апартаменти, земеделски и урегулирани земи и дори фабрика, пише в бургаското си издание вестник „Труд”. Продават се, защото длъжниците вече не могат да си погасят кредитите към банките, или е невъзможно да се разплатят по друг начин със свои кредитори, отбелязва вестникът, цитиран от информационни сайтове.

Всички публични продажби на ипотекирани и възбранени недвижими имоти вече се публикуват на страницата на Камарата на частните съдебни изпълнители. В раздел "Окръжен съд - Бургас" могат да се видят и имотите, които в момента търсят нов собственик. Досега обявленията се публикуваха в канторите на съдия-изпълнителите, в банките и в канцелариите на районните съдилища и информацията за всички имоти бе пръсната.

Сега съдия-изпълнителите обновяват обявите за публична продан всеки ден. Принципно цените на тези имоти са по-ниски от пазарните, тъй като са залагани преди години, освен това длъжниците са плащали по кредитите си и банките си търсят остатъка, така че покупката на ипотекиран имот понякога е доста изгодна, обясняват съдия-изпълнители.

Сред предложените в момента за продан са двустаен апартамент в Слънчев бряг - Запад, с обща площ 75,48 кв.м, ипотекиран в полза на банка ДСК, който се продава за близо 480 евро на квадратен метър, парцел в центъра на Бургас с големина 99 квадратни метра, чиято начална цена е 9000 лева, както и четири къщи - в Карнобат, Сунгурларе и в селата Бата, и Кошарица. За къща от 80 кв. м ведно с дворно място от 530 кв.м в поморийското село Бата началната цена е 18 000 лева.

Продава се и цяла фабрика - бившето предприятие "Метални изделия" АД, което се намира в квартал "Победа". За 29 826 750 лева са пуснати на търг цеховете на фирмата, заедно с машините в тях и прилежащият терен от близо 75 декара, пише бургаския „Труд”. Всеки, който иска да си купи ипотекиран имот, в едномесечен срок от публикуването на обявлението подава писмено предложение с цената, която би платил за него и внася 10% капаро от началната тръжна цена. След като изтече срокът, съдия-изпълнителят отваря офертите. Печели този, който е обявил най-високата цена. Но присъстващите в момента на отварянето купувачи могат да започнат устно наддаване.
Загубилите търга получават обратно капарото си, а новият собственик - имота. Недостатъкът е, че длъжникът може да обжалва дълга си или действията на съдия-изпълнителя и новият собственик да има проблеми с влизането във владение. Другият недостатък е, че предложената цена трябва да се плати веднага, което изключва варианта да се ползва кредит от банка, посочва  авторът на статията Юлия Николова.

22 юни 2009 /Bourgasmedia 

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар